Ett av de bästa!
Alien Frontiers är ett lätt- till medelavancerat strategispel i worker placement-genren. Deltagarna tävlar om att kolonialisera territorier på en planet. Detta sker genom att spelarna slår tärningar som används för att tillgodogöra sig resurser, som sedan används för att genomföra kolonialiseringen.
Komponenter och grafisk utformning håller mycket hög kvalitet. För att vara ett sk euro-spel, som ganska ofta annars uppfattas som abstrakta, har det en skön tematisk rymd- och scifi-känsla.
Har man mest spelat Monopol och liknande innan kan reglerna först verka lite komplicerade, i synnerhet som de är på engelska. Det finns dock flera utmärkta instruktionsfilmer på nätet och en regelsammanfattning med kort och brickor översatta till svenska på Boardgamegeek.com. På kartongen står det från 13 år men vi spelar med våra 9-åringar utan problem efter några läro-omgångar. Speltiden varierar mellan 1-2 timmar med 3-4 spelare. Är man 4 kan det ibland upplevas som lite segt att vänta på sin tur, men med vana spelare flyter det på bra.
Efter att ha halkat in på brädspel som hobby för 2-3 år sedan håller jag detta som ett av de bästa spelen just nu!
ex filmer:
https://www.youtube.com/watch?v=Bav-dvp9ItI
https://www.youtube.com/watch?v=qRm6dU3a5iE
regelsammanfattning och korttexter på svenska:
http://boardgamegeek.com/filepage/120189/alien-frontiers-4th-ed-rules-summary-swedish-v1-po
Skriven 2015-09-08 av: hjs1, betyg = 9
Underskattat!
Ett enkelt, prisvärt och roligt tärningsspel. Spelarna turas om att vara äventyrare och grottmästare. Äventyraren slår tärningar för att besegra monster och drakar, samt hitta skatter som kommer upp på de tärningar grottmästaren slår. Förmågor på karaktärskorten varje spelare tilldelats och några tärningssymboler och skatters effekter öppnar för vissa strategiska val. Mycket bra kvalitet på de snygga specialgjorda tärningarna. Standardkvalitet på korten men billig känsla på markörerna för skatter och poäng. Spelet kommer i en låda formad som en liten skattkista och används också som det under spelets gång. En kul detalj som höjer den tematiska känslan.
Helt klart bäst på 2 spelare eftersom båda då agerar hela tiden. 3 funkar någorlunda när man fått lite flyt på grejerna, men med 4 spelare blir det för segt att sitta och vänta på sin tur.
Korttexter på engelska gör att yngre spelare behöver hjälp att förstå sin karaktärs förmågor, men det är så pass lite text på varje kort att detta går att lägga på minnet.
Efter att ha legat långt in i en låda en tid har spelet återigen kommit fram allt oftare och spelas en hel del. Barnen som är 10 år spelar med farmor 79 och alla har kul!
Skriven 2016-10-28 av: hjs1, betyg = 7
Briljant!
Ett lysande litet spel för 2 personer. Enkla regler på engelska. Ingen text i spelet, så det passar bra även för yngre spelare.
Målet är att få ihop tygbitar till ett lapptäcke som skall täcka så mycket som möjligt av spelarnas individuella bräden. Poäng i form av knappar tilldelas under spelets gång beroende på hur täckena tar form och hur spelarna väljer att flytta fram sina pjäser på det gemensamma tidsbrädet. Knapparna används också som valuta för att köpa fler tygbitar. När båda spelarnas pjäser nått sista rutan på tidsbrädet är spelet slut. Minuspoäng ges då för ej täckta rutor.
Det är ett abstrakt spel, men det är trevligt illustrerat och komponenterna är gedigna vilket förhöjer känslan.
Den som spelat Ubongo kommer få en liten aha-upplevelse, eftersom pusslandet med tygbitar påminner till viss del om det spelet. Patchwork erbjuder dock ett helt annat strategiskt tänkande i lugnt tempo, där mycket handlar om att planera framåt och även försvåra för motståndaren.
Speltid på ca en halvtimme gör att man gärna spelar flera gånger i rad.
Ett av de bättre spelen för 2 spelare - som schack, fast roligt. Mycket prisvärt också. Rekommenderas varmt!
Skriven 2016-03-26 av: hjs1, betyg = 8
Mycket spel i liten låda
Jag borde ha skrivit en recension om Tiny Epic Galaxies för länge sedan då det är ett av mina absoluta favoritspel. Låt inte den lilla lådan lura er (har väl volymen av två limpskivor ungefär). Detta är ett stort och ganska avancerat spel som kräver avvägda beslut och planerad fördelning av resurser, och som också har en lagom dos spelarinteraktion i sig.
Varje spelare bygger sitt imperium genom att kolonialisera planeter på uppvända spelkort och utvinna dess resurser. När en spelare lyckats erövra en planet ger den en specialförmåga som underlättar det fortsatta strävandet att utöka imperiet. Därför är det en tävling om de för tillfället bästa planeterna och flera spelare försöker ofta kolonialisera samma planeter.
Spelet drivs av en Yatsy- (eller King of Tokyo-) mekanik där spelaren på sin tur slår ett antal specialdesignade tärningar. När vissa mål i spelet blivit uppnådda blir tärningarna fler och kan manipuleras med erövrade specialförmågor.
I tärningsslagen ligger dock spelemekanikens enda svaghet. I och med slumpfaktorn är det omöjligt att helt i förväg planera vad var och en kan göra på sin tur. Därför kan det bli en del väntetid på beslut som måste tas. Detta uppvägs dock till viss del av möjligheten att följa den aktiva spelarens val. Samtliga icke aktiva spelare kan, om tillräckliga resurser innehas, kopiera den aktiva spelarens handling och på så vis komma vidare även när det inte är ens egen tur.
Varje spelare har också ett hemligt mål, som om det uppnås kan ge avgörande poäng vid spelets slut.
Spelet har även en bra och väl fungerande solo-variant för den som vill utmana sig själv.
Komponenterna, snygga specialtärningar med god känsla och fina spelpjäser (små rymdraketer) i trä, samt den grafiska utformningen på korten håller hög kvalitet. Nämnas bör att dess litenhet gör att det kan vara lite pilligt och raketerna och resurskuberna kan flyttas av misstag.
Texten på korten (planeterna) är på engelska, men understöds ofta av symboler. Det är också återkommande fraser så mängden engelskakunskaper som behövs är överskådlig. Jag har spelat Tiny Epic Galaxies med våra barn sedan de var 8-9 år och efter lite inlärning sätter sig nyckelorden så de har kunnat spela självständigt. (Brädspel och kortspel är f ö ett fantastiskt bra sätt att motivera barn till att lära språk då det finns en konkret och rolig anledning att kunna.)
Hur som helst, ett mycket bra, prisvärt och roligt spel!
Skriven 2019-01-30 av: hjs1, betyg = 8
Om du har några frågor eller funderingar är det bara att höra av dig till oss.
E-post: info@worldofboardgames.comOrdrar med varor vi har i lager, och som kommer in innan 12:00 på vardagar, skickas normalt samma dag och har sedan en leveranstid på 1-3 dagar.
Fraktkostnaden är 49 kr med Schenker - Ombud, 75 kr med Postnord - Ombud och 175 kr för hemleverans med Postnord. Företagspaket kostar 99 kr. Du ser din fraktkostnad när du går till kassan. Vid beställningar för minst 2000 kr ger vi fri frakt, gäller dock endast Schenker - Ombud och för privatpersoner.